← kaple Panny Marie (Kladruby) kaple Panny Marie (Kladruby) →
11434 kaple Božího hrobu

v 60. či 70. letech 20. století
ZSZ od města, u silnice do Lázu

Zůstalo jen obdélné zdivo (2,55 x 2,05 m) do výše max. 0,7 m. Zdivo kaple bylo v květnu 2020 vykopáno z trosek, v červenci 2020 bylo odkopanou zeminou znovu zahrnuto. - Kaple byla postavena asi roku 1699 a její historie mohla souviset s blízkým šibeničním vrchem. Do roku 1765 držel magistrát města Kladruby hrdelní právo a mohl vykonávat justiční úkony včetně poprav. Na kamenném reliéfu, který byl ze zdiva kapličky vyjmut v 60. letech 20. století, je zřetelný letopočet 1699 a postava se spoutanýma rukama. Mohlo by se jednat o odsouzeného. Těm mohla být u kaple a Kristovým hrobem poskytnuta možnost naposledy se pomodlit před vykonáním hrdelního trestu. - Kaple byla po roce 1918 vyplundrována a byla několik let prázdná. V roce 1926 se stali jejími opatrovníky bratři Wonaschekové z Kladrub, kteří kapli dali do pořádku. V době před vyhnáním (1945/1946) původních obyvatel Kladrub opatrovala kapličku dle Ericha Irzingera, rodáka z Lázu, rodina Beschtových z Kladrub. Po vyhnání původních obyvatel se o kapli nikdo nestaral, byla opět vyrabována a v 60. letech 20. stol. zcela zpustošena a nakonec zbořena. Kámen s reliéfem byl z kapličky vyjmut a nyní se nachází u rodiny Prantlových v Kladrubech. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje.