Polozřícené (známka 450) zděné velké kaple

hraniční pásmo
S od kostela, uprostřed hřbitova

se sanktusníkem

Nově je vyzděna zadní stěna kaple a malé části bočních stěn zezadu do výše cca 2,5 m, zbytek zdiva do výše cca 1 m. Zachována je původní cihlová podlaha. - Poblíž kaple donedávna ležela plechová střecha sanktusníku. – Výtah z pamětní knihy obce Grafenried (kázání důstojného pana faráře Michaela Ringa při příležitosti znovuvysvěcení hřbitova dne 13.5.1919: „ Bývalá panská pohřební kaple, postavená svobodným pánem Voithem z Voithenbergu, slouží jako márnice. Je zde pochována Voithova manželka Maria Theresia, roz. von Müller, její matka Maximiliane von Müller, roz. říšská hraběnka von Überlacker, a polesný.“ - Kaple byla zcela zbořena po roce 1948, zůstaly jen základy. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Nemanice. Částečnou obnovu kaple provedli dobrovolníci v roce 2018.