← kaple sv. Jana Křtitele (Debrné) kaplička (boží muka) (Debř) →
11275 kaple Panny Marie Pomocné

zámecká kaple
začátek listopadu 1989
v zámku

velká, se sanktusníkem

Kaple byla zbořena spolu s celým zámkem začátkem listopadu 1989. - Zámecká kaple sahala přes dvě podlaží zámku. Byla obdélná, s podélnými barokními okny, sklenutá 3 křížovými poli valené klenby, v západní části empory. V interiéru se mimo jiné nacházel obraz Panny Marie Pomocné, několik soch, podmalbové obrazy a vzácné kusy starého sklářského umění. Venkovní okna zdobila barevná mozaiková skla. - Po únoru 1948 zámek zabrali pohraničníci a předělali jej k obrazu svému. V 80. letech přehradili kapli na výšku, aby ve spodní části vznikla politicko-výchovná učebna, a nad ní pak cimra pro četu. Zámek pustnul a na podzim 1989 byl nakonec zbořen. Údajně nebyl vyloženě v havarijním stavu a za jeho zničením stála jen blízkost bavorské hranice. Nepomohl prý ani odborný posudek, charakterizující jej jako: „Jednu z mála dochovaných sklářských rezidencí doby světoznámého sklářství v Královském Hvozdu“. - Pozemek, na němž zámek s kaplí stál, patří Správě Národního parku Šumava.