← kaple Panny Marie Pomocné (Přední Paště) kaple Panny Marie (Přední Telnice) →

u odbočky k domu č.p. 6

Z kaple zůstalo jen pár rozhozených kamenů u velkého modřínu. - Kaple patřila k domu č.p. 6. - Umístění kaple: od rozcestí v Předních Stodůlkách jít směrem na Bučinu po turistické značce. Asi po 100 m cesta zahýbá ostře vpravo, po dalších asi 100 m je po levé straně cesty velký modřín; mezi ním a dvojicí velkých jasanů kaple stála. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen národní podnik Zemstav Praha. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek kapli zaměřil a pro účely demolice byl objem jejího zdiva spočítán na 10 krychlových metrů. K demolici kaple a přilehlého domu č.p. 6 pak došlo někdy mezi 1.10. a 31.10.1955. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1837. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě Národního parku Šumava. - Ves Přední Stodůlky je zcela zbořena, zůstaly pouze velké trosky jednoho domu. Roku 1999 byla se zemí srovnána i kasárna vybudovaná pro vojáky Pohraniční stráže.

Zdroj: Státní okresní archiv Prachatice