← kaple (Dolní Bukovsko) kaple (Dolní Dlouhá) →
11222 kaple Nanebevzetí Panny Marie

Zaniklé (známka 600) polodřevěné kaple

ve vsi

Z kaple zůstala jen hromada kamenných trosek, z nichž vyrůstá náletový strom. - Kaple byla obdélná s trojboce uzavřeným presbytářem, trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou. Loď byla zděná, presbytář byl dřevěný. Vchod v průčelí byl zakončen polokruhově, obě horní půle vchodových dveří sestávaly z prosté laťové mříže, aby vzduch mohl volně pronikat ven i dovnitř. Po bocích kaple bylo po jednom polokruhově zakončeném okně, okna měla v kulatém horním oblouku barevné výplně. Uvnitř kaple byly lavice a oltář s obrazem znázorňujícím Pannu Marii nesenou anděly vzhůru do nebes. - Kapli nechal postavit v roce 1875 rolník Franz Xaver Gaier. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen národní podnik Zemstav Praha. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek kapli zaměřil a pro účely demolice byl objem jejího zdiva spočítán na 25,83 krychlových metrů (plocha zdiva byla spočítána na 12,30 čtverečních metrů násobeno výškou kaple 3 m a tloušťkou zdiva 0,7 m). Likvidace kaple byla zahájena dne 31.5.1955, kdy kaple byla spolu s několika staveními ve vsi polita benzínem a zapálena. Zděná část pak byla zbořena pomocí buldozeru někdy mezi 1.6. a 20.6.1955. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě Národního parku Šumava. - Ves Dolní Cazov je zcela zbořena.

Zdroj: www.kohoutiktiz.org, Státní okresní archiv Prachatice