← kaple (Lažany) kaple Nejsvětější Trojice (Lčovice) →

v JV části návsi

Kaple byla zařazena mezi objekty, jež měly být zbořeny v rámci demoliční akce, při níž jednotky Ministerstva vnitra ČSR na přelomu jara a léta 1959 likvidovaly opuštěné nemovitosti v bývalých Sudetech. V soupisu nemovitostí určených k demolici v katastrálním území Lažíšťko byla uvedena pod položkou č. 3 jako kaplička s krovem a taškovou krytinou, pro účely demolice byl objem jejího zdiva spočítán na 30 krychlových metrů. Podle všeho ale byla v roce 1959 zbořena jen nedbale, protože když si firma Vojenské stavby Praha nechala proplatit fakturu za likvidaci většiny domů v opuštěné vsi Lažíšťko, kterou provedla v srpnu 1966, byla jednou z položek na faktuře i likvidace "zbořeniště kaple". - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Miloslav Homr z Borku). - Ves Lažíšťko je zcela zbořena a ne moc dobře rekultivována (jsou zde kopřivy a rákosí).

Zdroj: Státní okresní archiv Prachatice