← kaple sv. Alfonse Marii z Liguori (Bělá) kaplička (Bělá) →

JV od vsi

Zůstala jen hromádka trosek a velkého javoru a jasanu u silnice. - Kaple se nazývala Stuil Moachta a stála za usedlostí stejného jména - Stuil. Byla poměrně prostorná (cca 3 x 3 m). Měla dvě zamřížovaná boční okénka a po stranách dvě dřevěné lavice. Vchod tvořila kovaná mříž. Uvnitř byl velký oltářní obraz duší v plamenech očistce. Vždy v neděli se zde rozsvěcovala svíce. Nad vchodem byl letopočet 1831, patrně datum vystavění. - Pozemek, na němž kaple stála, patří zčásti firmě Nemo reality, s.r.o. z Prachatic a částečně je v soukromém vlastnictví (Mgr. Pavel Jezl z Písku a JUDr. Igor Nitrianský z Vitějovic).

Zdroj: Vladimíra Fridrichová Kunešová

• Vladimíra Fridrichová Kunešová napsal 27.01.2014 13:14

Kaple se nazývala Stuil Moachta a stála za usedlostí stejného jména - Stuil. Byla poměrně prostorná 3x3 m. Uvnitř velký oltářní obraz duší v plamenech očistce. Měla dvě zamřížovaná boční okénka a po stranách dvě dřevěné lavice. Vchod tvořila kovaná mříž. Vždy v neděli se zde rozsvěcovala svíce. Nad vchodem byl letopočet 1831, patrně datum vystavění.