se sanktusníkem

Kaple byla obdélná a trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou a hranolovým sanktusníkem s jehlancovou střechou posunutým směrem k průčelí. Vchod v průčelí byl zakončen polokruhově, stejně jako dvojice oken na každé straně kaple. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen národní podnik Zemstav Praha. Pro účely demolice byla kaple označena jako objekt určený k demolici číslo 248/7. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek kapli dne 11.6.1956 zaměřil - kaple měla čtvercový půdorys o rozměrech 5 x 5 m, zdivo bylo vysoké 3 m, se stěnami silnými 0,8 m. Kaple měla klenbu silnou 0,3 m. Střecha byla stanová, vysoká 2 m. Pro účely demolice byl objem zdiva spočítán na 45.32 krychlových metrů. Podle výkazů, které národní podnik Zemstav předkládal dekádně k proplacení Okresnímu národnímu výboru v Kaplicích, byla kaple zbořena pomocí buldozeru obsluhovaného posádkou Metelka - Podhradský někdy mezi 21. a 30.6.1956. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3451) patří Správě Národního parku Šumava, druhý (pozemková parcela č. 3470) patří Lesům ČR, s.p. - Ves Dolní Hraničná je zcela zbořena. - Je zde obnoven kříž, okolo jsou louky až k hranici. Je zde hraniční přechod a vypadá to zde celkově upraveně.