kaple (Muckov) →

ve vsi, mezi domy č.p. 6 a č.p. 2

Kaple byla obdélná s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou střechou. Vchod v průčelí byl zakončen lomeným obloukem. - Na zvon v kapli se zvonilo 3x denně - v 5,00, 12,00 a 20,00 hodin; ve zvonění se střídaly jednotlivé rodiny vždy po roce. - Kaple patřila k domu č.p. 6. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen národní podnik Zemstav Praha. Pro účely demolice byla kaple označena jako objekt určený k demolici číslo 231/8. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek kapli dne 25.5.1956 zaměřil - kaple měla obdélný půdorys o rozměrech 5 x 7 m, zdivo bez štítů bylo vysoké 3,5 m, se stěnami silnými 0,7 m. Nad oběma průčelími měla kaple trojúhelníkové štíty vysoké 2,5 m a silné 0,4 m. Strop měl tloušťku 0,2 m. Střecha byla sedlová. Pro účely demolice byl objem zdiva spočítán na 70,34 krychlových metrů. Podle výkazů, které národní podnik Zemstav předkládal dekádně k proplacení Okresnímu národnímu výboru v Kaplicích, byla kaple zbořena pomocí buldozeru obsluhovaného posádkou Metelka - Podhradský někdy mezi 25. a 31.5.1956. Podle vyhnaných německých rodáků sledujících likvidaci vsi zpoza rakouské hranice, byla kaple zbořena dne 31.5.1956. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Přední Výtoň. - Ves Muckenschlag je zcela zbořena. - Ves Muckenschlag byla situována na jižním svahu, směrem k jihu se od ní otevíralo údolí. Nyní je téměř celé okolí vsi zarostlé náletovými dřevinami a zalesněno.