kaplička (Mušov) →

JV od vsi

Zůstaly jen trosky trosky z kamenů na vršku u smrku. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen národní podnik Zemstav Praha. Pro účely demolice byla kaple označena jako objekt určený k demolici číslo 180/8. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek kapli dne 11.4.1956 zaměřil - kaple měla obdélný půdorys o rozměrech 3 x 4 m, zdivo bez štítů bylo vysoké 2,5 m, se stěnami silnými 0,6 m. Nad oběma průčelími měla kaple trojúhelníkové štíty vysoké 1,5 m a silné 0,4 m. Strop měl tloušťku 0,2 m. Střecha byla sedlová. Uvnitř kaple byl zbudován zděný stůl široký 1,3 m, s hloubkou 1 m a s výškou 0,8 m. Pro účely demolice byl objem zdiva spočítán na 23,54 krychlových metrů. Podle výkazů, které národní podnik Zemstav předkládal dekádně k proplacení Okresnímu národnímu výboru v Kaplicích, byla kaple zbořena pomocí buldozeru obsluhovaného posádkou Klimeš - Vosejpka někdy mezi 21. a 28.4.1956. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Michal Šnobr ze Strakonic).