← kaplička (Mlýnek) kaplička (Mlýnská) →

na S okraji vsi

V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen národní podnik Zemstav Praha. Pro účely demolice byla kaple označena jako objekt určený k demolici číslo 102/3. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek kapli dne 26.11.1955 zaměřil - kaple měla čtvercový půdorys o rozměrech 3 x 3 m, zdivo bylo i se střechou vysoké 3 m, se stěnami silnými 0,8 m. Strop měl tloušťku 0,3 m. Střecha byla stanová. Pro účely demolice byl objem zdiva spočítán na 20,46 krychlových metrů. Podle výkazů, které národní podnik Zemstav předkládal dekádně k proplacení Okresnímu národnímu výboru v Kaplicích, byla kaple zbořena pomocí buldozeru obsluhovaného posádkou Metelka - Podhradský někdy mezi 21. a 31.12.1955. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p. - Ves Mlýnská je zcela zbořena, většina jejích pozemků (ne samotná ves) je zalesněna. - Na protějším svahu Rakušané hospodaří.