← kaplička Panny Marie (Bohdalín) kaple (Bohdalovice) →

středně velká, se sanktusníkem

Kaple byla obdélná, se sedlovou, vzadu zvalbenou střechou a sanktusníkem posunutým směrem k průčelí. Nad vstupem byl trojúhelníkový štít s nikou, po stranách bylo po jednom polokruhově zakončeném okně. Uvnitř byly lavice. - Dne 2.7.1973 zaslal předseda Místního národního výboru ve Větřní dotaz odboru kultury Okresního národního výboru (ONV) v Českém Krumlově, zda obec může zbourat návesní kapli v Bohdalovicích (a několik dalších). V dopise uvedl, že, "uvedené objekty jsou ve velmi dezolátním stavu a jejich opravy by si vyžádaly značné finanční a materiálové prostředky". Jan Komenda, vedoucí odboru kultury ONV v Českém Krumlově, ve své odpovědi ze dne 1.10.1973 k dané kapli uvedl: "Vzhledem k tomu, že všechny uvedené kapličky jsou zaznamenány pouze v prvotním soupise památek a nejsou již zahrnuty ve státním seznamu nemovitých památek, může zdejší odbor kultury ONV podat pouze vyjádření k zamýšlené demolici uvedených objektů. Po dohlídce na místech samých, za spolupráce s Ing. Peškem, pracovníkem Krajského střediska památkové péče a ochrany přírody v Českých Budějovicích, jsem následujícího názoru: Doporučujeme zbourat. Důvod: Havarijní stav, památkově bezvýznamná, bez funkce, umístěním v živé obci ztrácí význam, značné náklady na opravu a ohrožená bezpečnost osob. Místo by bylo možno využít pro jinou stavbu, mající význam pro obec." Dále ještě dodal, že "Naše vyjádření Vás neopravňuje k demolici námi doporučených objektů. Žádost k demolici objektů adresujte odboru výstavby ONV, kterému zasíláme naše vyjádření v opise." Nicméně právě na základě tohoto vyjádření byla kaple brzy poté zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Bohdalovice.