← kaple Panny Marie (Skrýšov) kaple (Skřečoň) →
11035 kaple Panny Marie Bolestné

počátek 19. století, upravována 1888
asi v 70. letech 20. století

se sanktusníkem

Obdélná obecní kaple s dvojboce uzavřeným presbytářem byla krytá šindelovou valbovou střechou s šestibokou sloupkovou zvoničkou s vysokou jehlancovou stříškou s dvouramenným křížem na vrcholu. Vstupní průčelí kaple se zkosenými nárožími a obdélným vchodem bylo završeno zprohýbaným polokruhovým štítem s křídly nesoucími kužele, odděleným profilovanou římsou. V ose štítu byla umístěna nika, ve které stála pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1877. Boční stěny kaple byly prolomeny po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně. Vnější stěny kaple byly členěny lizénovými rámci. Vnitřní prostor kaple byl plochostropý. Pod střechou kaple obíhala po obvodu profilovaná římsa. Vnitřní zařízení tvořila dřevěná socha Piety z konce 19. století umístěná na malém oltáři. - Kaple stála na plochém návrší na návsi uprostřed vsi. - Kaple byla v roce 1958 prohlášena kulturní památkou, přesto byla v 70. letech 20. století zbořena. Památková ochrana byla Ministerstvem kultury dodatečně zrušena až dne 28.1.1980. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Státnímu pozemkovému úřadu. - Ves Skřipová je hodně poničená.