kaple (Jaroměř) →
11025 kaple sv. Floriána

první čtvrtina 18. století
leden - únor 1978
v S části vsi

středně velká

Zbořena v lednu - únoru 1978 jako "dopravní závada", protože stála na křižovatce dvou silnic. - Kaple byla obdélná (3,3 x 3,9 m), vysoká 5 m, se sedlovou, vzadu zvalbenou střechou, bez věžičky, po obou stranách a vzadu po jednom okně, vchod směrem od návsi, nad vchodem měla štít. - Stála po levé straně hlavní silnice od Kroměříže těsně za odbočkou doleva na Zlámanku. - Evidována v Ústředním seznamu kulturních památek ČR pod rejstříkovým číslem 52670/7-5990, zapsána do státního seznamu byla na základě rozhodnutí Okresní školské komise ONV v Kroměříži ze dne dne 27.11.1963. O zrušení prohlášení rozhodlo Ministerstvo kultury svým výnosem čj. 11662/77 ze dne 23.7.1977. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (stavební parcela č. 55) patří obci Jarohněvice, druhý (pozemková parcela č. 736/10) patří Ředitelství silnic Zlínského kraje. - Obec Jarohněvice uvažuje o obnově kaple.

Zdroj: OÚ Jarohněvice a Zdenka Beková