← kaple Nejsvětější Trojice (Království) kaple Panny Marie Bolestné (Království) →
11001 kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova

70. léta 20. století
S od kostela, u cesty k areálu křížové cesty

Stála u cesty k areálu křížové cesty. Zůstala jen malá hromádka cihlových trosek. - Na popud Wenzela Karla, druhého faráře v Království, byla roku 1859 vybudována na kopci severně od vsi, při cestě z Království do Fukova, křížová cesta. Při téže cestě blíže ke vsi, na křižovatce cest do Fukova a Harrachova, stávala starší kaple. V roce 1909, kdy křížová cesta slavila své 50. výročí, přistoupil sedlák Anton Karl Josef Vogel z protějšího statku č.p. 220 k demolici této kaple a k výstavbě nové, větší. Nové kapli se říkalo různě: Pachters Kapelle (Pachtýřova kaple), Kapelle am Pachterhof (kaple na propachtovaném či pronajatém dvoře) či Kapelle beim Maier-Bauer (kaple u sedláka Maiera). Správné označení podle jejího zasvěcení však bylo Herz-Jesu-Kapelle, tedy kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova. Uvnitř kaple byla umístěna velká socha zobrazující právě Nejsvětější Srdce Ježíšovo. Novou kapli slavnostně požehnal v neděli Nejsvětějšího Srdce Páně dne 20.6.1909 za velké účasti lidu místní farář Adolf Pohnert (1870–1916). Během obřadu byly čteny přímluvy a zpívány litanie k Nejsvětějšímu srdci Ježíšovu. Donátor kaple Anton Vogel věnoval na údržbu kaple obnos 100,- K, které uložil ve šluknovské spořitelně. V kostelní pokladně uschovaná spořitelní knížka nesla číslo 32888 a označení „Herz-Jesu-Kapellenfond, Königswalde Nr. 220 (Anton Vogel)“, tedy „Fond kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, Království č.p. 220 (Anton Vogel)“. Ve vinkulaci bylo uvedeno, že „opravy může provést pouze římskokatolický farní úřad v Království“. Nejmladší dcera Antona Vogela, Theresia Vogelová se dne 20.1.1921 provdala za sedláka Josefa Maiera z Velkého Šenova. Rodina Josefa Maiera se pak o kapli vzorně starala, a to až do svého vyhnání v roce 1946. Po vyhnání rodiny Maierových ze statku č.p. 220 nebyla kaple udržována a postupně chátrala. Ještě v 60. letech 20. století ji na jednom ze svých diapozitivů zachytil Kurt Richter, rodák z Císařského. Kaple byla zbořena v 70. letech 20. století. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Ondřej Hulc z Orlického Záhoří).

Zdroj: Mgr. Petr Pánek (Mikulášovické proudy)