← kostel sv. Kateřiny Alexandrijské (Milovany) kaple (Milžany) →

v ulici 5. května

spojená s hasičskou zbrojnicí

Kaple byla obdélná, se sedlovou střechou a zvýrazněným průčelím. Nad průčelím byl kříž. Uvnitř byl malý oltář. - Kaple se zbrojnicí byla zbořena v roce 1933 při napřimování silnice do Lysé nad Labem (původní silnice vedla severně od kaple). Spolu s kaplí byl zbořen i přilehlý dřevěný kříž se žerďovou ohrádkou z roku 1850, který stál u mohutné lípy. Bourací práce vykonal v rámci výcviku osádek tanků pluk útočné vozby č. 1 v Milovicích. Odstranění kaple a kříže se dělo s příslušnou pietou za účasti milovického faráře P. Švorce. - Původní kaple, zakrelená již na mapě Stabilního katastru z roku 1842, stála o něco západněji (na souřadnicích 50.226426, 14.887809). - Pozemek, na němž kaple se zbojnicí stála, patří městu Milovice.

Zdroj: Aleš Kubeš