← kaple (Mladoňov) kaplička (Mladoušov) →
10993 pohřební kaple

pohřební kaple (hrobka)
v lese JV od Starých Benátek, u bývalé myslivny Mladotín

šestiboká, se sanktusníkem

Na místě kaple zůstaly jen hromady sutin z cihel a kamenů, některé ještě i s omítkou. Místo je hustě zarostlé keři. - Kaple byla osmiboká, s jehlancovitou střechou a sanktusníkem. Vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle, okna byla zakončena polokruhově. - Kapli s hrobkou (mauzoleum) dal postavit v roce 1895 pro zemřelé členy své rodiny majitel benáteckého panství Leopold Bohumil hrabě Thun-Hohenstein. V roce 1904 byla kaple zahrnuta do nově vzniklého vojenského cvičiště; ještě v Kafkově ilustrovaném průvodci po Čechách z roku 1923 se uvádí, že v lese severozápadně od Mladé stojí "na cestě k Benátkám mausoleum bývalého majitele velkostatku, které musí býti zachováno neporušené". Nicméně někdy poté byly pohřbené ostatky převezeny jinam a kaple byla postupně zničena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Benátky nad Jizerou. - Z nedaleké myslivny Mladotín zůstaly zbytky základů.

Zdroj: Aleš Kubeš