← hrobka (Nový Bor) kaplička sv. Anny (zvaná Mosigova) (Nový Bor) →
10916 hřbitovní kaple

hřbitovní kaple
v ulici U Starého hřbitova

s věží

Empírová obdélná kaple měla průčelí se středovým rizalitem ukončeným trojúhelníkovým štítem, vyvrcholeným hranolovitou věží a členěným lizénovými rámci. Interiér byl sklenut valenou klenbou s lunetami. Ve vstupní části byla konvexně vypnutá kruchta. - Kaple nesla na průčelí datum 1833. - Přes místo, kde kaple stála, je dnes protažena ulice U Starého hřbitova. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 70) patří městu Nový Bor, druhý (pozemková parcela č. 54), je v soukromém vlastnictví (Barbara Kovačková, DiS. z Okoře). - Okolní lesní hřbitov z roku 1786 byl bezohledně zničen, ještě v 70. letech 20. století zde byla řada povalených luisézních náhrobků z doby kolem roku 1800, na místě hřbitova jsou postaveny rodinné domy.