← kaplička (Vysoké Sedliště) kaplička (Výškovice) →

se sanktusníkem

Zůstaly jen obdélné základy (cca 4 x 6 m). Jednalo se o stavbu vysokou cca 3 m, se sedlovou střechou a sanktusníkem. - Kaple byla postavena v roce 1878 za 253 zlaté. Zvon zakoupila paní Magdalena Schwarzová z domu č.p. 34 za 68 zlatých. Posvěcení kaple se konalo dne 28.9.1878. Od roku 1878 vykonával službu zvoníka Josef Thiel z domu č.p. 39. Zvon měl v průměru 37 cm, laděný byl do tónu Dis. Býval rozezněn ke každému jídlu (ráno, v poledne, večer) a při úmrtích a pohřbech. Na plášti nesl nápis „Vysoký v roce 1878, odlil mne Josef Diepoldt/Praha“. Protilehlou stranu pláště zvonu zdobil obraz Panny Marie Pomocné. Srdce zvonu bylo ovládáno dvěma provazy. Tento zvon musel být za 1. světové války odevzdán. Dne 23.9.1929 se konalo slavnostní svěcení nového zvonu pro kapli, který byl zakoupen z darů. Slavnosti se zúčastnilo především obyvatelstvo vsi, dále pak zástupci několika spolků a mnoho hostů z okolí. Posvěcení provedl děkan Knechtel za asistence děkana Steinera z Chrastavy. Tento nově získaný zvon byl zrekvírován za 2. světové války. - Kaple pak měla existovat až asi do roku 1967 (uvnitř už ale byla prázdná). - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 1045 a 1100) patří firmě Konotech, s.r.o. z Prahy. - Ves Vysoký je téměř zbořena; zůstaly dva domy, kravín a zbytky větrného mlýna.

Zdroj: Gerlinde Bahre