kaple (Kolešov) →

v ulici Tyršova stezka

Zůstala zde velká lípa, u níž kaple stála. - Kaple byla čtvercová se stanovou střechou, vchod v průčelí byl zakončen polokruhově. – Dva starší popisy kaple (patrně z doby před 2. světovou válkou, protože se jedná o překlady z němčiny). První: „Kaple z kamene, čtyři lokte čtverečné, zaklenutá. Uvnitř se nachází obraz ukřižovaného Spasitele, Panny Marie a několika zbožných žen. V poměrně dobrém stavu. Zřízena jistým Jägerem. Stojí ve středu vsi Kokonín, pod obydlím Antona Jägera z čp. 147. Udržována majiteli usedlosti čp. 147.“ Druhý: „Kamenná kaple s dřevěnými dveřmi, mezi dvěma lípami. Uvnitř kříž, socha Bolestné Matky Boží se dvěma svatými. Nachází se na cestě pod domem čp. 147 (mezi Matouškem a sokolovnou). Potřebná malá oprava.“ - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Aneta Šikolová z Kokonína a Mgr. Milan Šikola z Kokonína).

Zdroj: Ing. Mgr. Ivana Řimnáčová, Magistrát města Jablonec nad Nisou