Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
SV od kostela, v ulici Hradčany

Obecní zvonička v Dlouhé Třebové vznikla, jako většina podobných obecních staveb, na základě tzv. ohňového patentu císařovny Marie Terezie z roku 1751. Podle něj musel být v každé vsi zvon, kterým by se v případě požáru mohlo ohlásit nebezpečí. Vlastní zvonička zde byla postavena v roce 1753 na vyvýšenině uprostřed vsi, na místě zvaném "Na Zámku", kde předtím stávala zemanská tvrz. - Základ zvoničky byl tvořen pravidelným osmiúhelníkem. Vlastní konstrukce byla trámová, zvenčí svisle pobitá prkny. Obvodové stěny měly funkci ohradní. Na ně navazovala střecha ve tvaru tupého jehlanu, která byla pokryta šindelem uspořádaným v deseti vrstvách. Věž zvoničky byla čtvercová se čtyřmi malými průzory. Věž zakrývala čtyřboká stříška s překrytím, také pobitá šindelem. Stříšku završoval kříž. Celková výška stavby je odhadována na 10 - 12 m. Vchod do zvoničky byl z východní strany. Vnitřní zařízení zvoničky a konstrukce zavěšení zvonu nejsou známy. - Zvonička dosloužila svému účelu ve chvíli, kdy se ve vsi dostavěl kostel. V roce 1906 ji obec nabídla k prodeji, Josef Pirkl (z č.p. 23) za ni zaplatil do obecní pokladny 127 korun. V roce 1908 byla zvonička stržena. - Pozemek, na němž zvonička stála, je v soukromém vlastnictví (Jan Horák z Dlouhé Třebové).

Zdroj: Věra Slavíková, Radim Dušek - Kostel sv. Prokopa v Dlouhé Třebové