Opravené (známka 95) dřevěné kaple

60. léta 20. století
JZ od vsi v lese, cca 250 metrů J od konce přírodní památky Sněženky ve Vysokém lese

Má novou šindelovou střechu. - Původní kaple byla soukromá; postavil ji v roce 1932 statkář Wenzel Demele přezdívaný Neubauer (proto je kaple také nazývána Demelova či Neubauerova) , sedlák ze Chmelíka č.p. 30 a jeho žena Theresia. Kaple byla postavena na paměť šťastně dopadnuvší nehody, která se na místě stala. Při hrabání sena na lukách, které se dříve v tomto údolí nacházely, se splašil pár koní zapřažený za vozem podrážděný komáry. Koně se vyřítili přímo na hospodyni Theresii Demelovou, která se v úleku dovolávala Panny Marie. Hospodyně byla jako zázrakem sražena přímo mezi pár koní i kola vozu, nehodu tedy bez zranění přežila. Kaple byla zničena v 80. letech kvůli nedostatku údržby a působením vandalů a zlodějů, ještě v 90. letech byla u lesní cesty pohozená dřevěná konstrukce krovu (stanová střecha) se zbytky lepenky. Při výkopu na místě kaple byl nalezen obdélník opukových kamenů, sloužících jako základ pod dřevěnou stavbu, fragmenty ztrouchnivělých prken, železné hřebíky, střepy skleněných předmětů a zbytky lepenky. - Obnovu kaple v původní podobě a na původním místě zorganizovalo občanské sdružení "Spolek archaických nadšenců" ze Sebranic. Kaple byla v zimě 2012 - 2013 vytvořena v dílně, v březnu 2013 byla na původním místě sestavena a dne 24.3.2013 byla posvěcena. - Obnovu kaple finančně podpořila firma O2 v rámci svého programu Think big. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.