← kaple Panny Marie (Levonice) kaple Panny Marie Pomocné (Lezník) →

asi v 60. letech 20. století
na V okraji vsi

Nazývána „Vlachova kaple“ (podle rodiny Vlachů - dřívějších obyvatel usedlosti č.p. 5 v Lezníku), stávala za touto usedlostí u cesty oddělující zahrady od polí (směrem do polí). - Měla čtvercový půdorys o straně cca 2,5 m. - Kaple byla postavena pravděpodobně v roce 1833 Janem Pohorským, tehdejším majitelem usedlosti č.p. 5. Údajně se v ní nacházel oltář Nejsvětější Trojice a sochy dvou světců. Při kapli stála velká lípa. Kaple po roce 1945 postupně chátrala a zbořena byla asi v 60. letch 20. století (1972 už nestála). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Jaroslav Buben z Lezníku a Ladislav Buben z Lezníku); Josef Kopecký z Lezníku uvažuje o obnově kaple v horizontu 2-3 let; zatím od pamětníků zjišťuje přesnou podobu kaple.

Zdroj: Josef Kopecký