← kaple Nejsvětější Trojice (Suletice) kaplička Nejsvětější Trojice (Suletice) →
10569 kaple Panny Marie Bolestné

Torzální (známka 500) dřevěné velké kaple

Z od vsi, v lese

se sanktusníkem

Zůstalo jen zdivo kamenné podezdívky (7,25 x 14,4 m) - obdélné lodi (7,25 x 9,4 m) a užšího, polokruhově ukončeného presbytáře (3,5 x 5 m) do původní výše (vpředu cca 0,95 m, vzadu cca 0,1 m - stojí ve svahu). Zachováno donedávna bylo i vstupní schodiště při levém boku lodi, nyní je ukradeno. Okolní les i stromy v interiéru kaple jsou nově vykáceny. - Podle pověsti se v roce 1760 v lese na kopci Niederberg jednomu lovci přihodilo neštěstí, z něhož však nakonec vyvázl ve zdraví. Jako poděkování zavěsil na strom mariánský obraz. V letech 1860 - 1870 byla poblíž postavena z iniciativy několika supíkovických rodin dřevěná kaplička, již vysvětil jesenický děkan Josef Peiker. V roce 1873 u ní místní farář vysvětil kamenný obětní kříž jezuitské misie, která zavítala do Supíkovic. V blízkosti kaple postupně vyrůstaly další malé dřevěné objekty, do nichž byly umísťovány svaté obrázky a jiné devocionálie. Po tom, co byl vrchol kopce v 90. letech 19. století odlesněn, začal farář Rudolf Hofmann připravovat plány na postavení nové kaple i s křížovou cestou pro přicházející poutníky. Stará kaple byla přestavěna na presbytář. Novostavbu "lesní kaple" (Waldkapelle) obohatil novogotický oltář z dílny Bernharda Kutzera z Horního Údolí, obraz Panny Marie namaloval Alois Bauch z Vidnavy. Peníze na stavbu věnovaly opět supíkovické rodiny, pozemek a 500 korun daroval vratislavský biskup Georg kardinál Kopp. Nová kaple byla vysvěcena dne 15.8.1902 na svátek Nanebevzetí Panny Marie a zasvěcena Panně Marii Bolestné. Oblíbené poutní místo bylo po vyhnání původních obyvatel po skončení 2. světové války opuštěno a noví čeští dosídlenci pohraničí začali postupně kapli vykrádat a devastovat. O zničení kaple se postaral místní vlivný komunista, na jehož popud byla dřevěná část kaple v roce 1958 rozebrána a on pak dřevo použil na stavbu své soukromé chaty na Červenohorském sedle. Dne 18.8.1958 oznámil farní úřad v Supíkovicích okresnímu církevnímu tajemníkovi, že "v době od 12. do 17.8.1958 bylo velmi poškozeno vnější a hlavně vnitřní zařízení kostela na Nízké hoře". Oznámení bylo odesláno i na Místní národní výbor v Supíkovicích a Veřejnou bezpečnost. Dne 2.12.1958 napsal farní úřad v Supíkovicích okresnímu církevnímu tajemíkovi: "...Zároveň činíme dotaz, jak bylo pokročeno ve vyšetřování demolice kostelíka na Nízké hoře, ježto škoda, jež nám byla způsobena na tomto kostelíku, se odhaduje na 20.000,- Kčs. Hlášení o této demolici jste obdrželi 18.8.1958. Žádáme, aby se přikročilo k vyšetřování a vyvodily se důsledky - trest a náhrada způsobené škody, ježto zjištění pachatele není věc nesnadná, když celá ves si o pachateli vypráví.". - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi.