← synagoga (Terešov) zvonička (Terezín) →
10567 kaple sv. Floriána

přestavěna 1867
50. léta 20. století
ve vsi

Zůstaly jen malé trosky. Stála blízko silnice u dvojice smrků. - Byla obdélná, se sedlovou střechou a dvojicí oken po obou bocích a s představěnou hranolovitou věží. -– Zřejmě hned po založení osady Nový Terezín byla vedle můstku, po kterém okresní silnice přecházela Františkovský potok, postavena kaple, neboť k roku 1867 se datuje její přestavba. V blízkosti kaple byl později vztyčen pomník padlých v 1. světové válce. - V blízkosti kaple stál i památník padlým v 1. světové válce. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi.

Zdroj: Roman Janas, Pavel Stejskal

• Roman Janas napsal 11.10.2008 20:54

Dle výpovědí starousedlíků byl v blízkosti kaple i pomník obětem 1. SV.

Informace doplněna, děkuji. Michal Valenčík

• Pavel Stejskal napsal 25.12.2012 23:14

Kaple sv.Floriána (podle katastrální mapy), parc.č.st.186 v katastrálním území Kolnovice. Snímek je z CD k výročí Mikulovic, není to ověřené, ale půdorysem kaple odpovídá parcele v mapě.