← kaple (Měchov) kaplička (Melč) →

SZ od kostela

s mohutným sanktusníkem

Kaple byla čtvercová s trojbokým presbytářem (cca 4 x 4 m), vysoká cca 9 m (i s věžičkou), měla stanovou střechu s mohutnou věžičkou uprostřed. Ve věžičce byl v roce 1922 zavěšen nový zvon, vážící 37 kg, v ceně 2.543,- Kč, který dodala firma Adolfa Hillera v Brně. - Kaple patřila církvi. - Při komisionelním šetření na místě kvůli plánovanému rozšíření silnice vedoucí kolem kaple dne 19.2.1957 bylo konstatováno, že úpravu státní silnice obcí Melč lze provést i při zachování kaple. Přesto dne 12.3.1957 odsouhlasila rada Okresního národního výboru ve Vítkově demolici kaple s tím, že má být v obci postavena kaple jiná. Proti tomuto rozhodnutí se odvolala melčská římskokatolická farnost k odboru výstavby Krajského národního výboru v Ostravě: „Farní úřad v Melči odvolává se proti výměru rady ONV, odboru výstavby ve Vítkově čj. výst. 16/ 5-137-1957 – B ze dne 12.3.1957, adresovanému MNV v Melči, okr. Vítkov a týkající se povolení ke zbourání kaple, jež je v užívání římskokatolické církve. Své odvolání takto odůvodňujeme: Kaple z počátku 18. století je značné památkové hodnoty, dle vyjádření Státní památkové správy v Brně. Kaple je zasvěcena českému světci Janu z Nepomuku a tedy i výmluvným svědkem dřívějších českých osadníků. Po staletí byla a zůstává dodnes místem lid. pobožností. Z komisienelního řízení, které bylo provedeno na místě samém, dle protokolu ze dne 19.2.1957 je také zřejmo, že úpravu státní silnice obcí Melč lze provésti i při zachování kaple. „Odstraněním kaple stejně problém dopravy nebude zde vyřešen“, stojí v protokolu. Farní úřad se domnívá, že při stanovené dopravní rychlosti, kaple nebude větší překážkou než ostatní zde se vyskytující. Odstraněním kaple by vznikly i nevýhody; příkřejší sjezd z domu č.p. 71 - kovárny do vozovky (viz protokol), větší možnost rychlosti motorových vozidel směrem východním, nepřehledným obloukem do ústí dvou vozovek podél národní školy. Stavba nové náhradní kaple, čímž se také odůvodňuje i v osadě zbouráním dosavadní, nepřipadá dle soudu farního úřadu v úvahu, ani z důvodu náboženských, tím méně z důvodů finančních. Farní úřad v Melči jako uživatel kaple žádá Radu KNV, odbor výstavby v Ostravě o nové prošetření případu a celkové posouzení komunikace obcí Melč tak, aby památka dřívější osady byla uchována příštím generacím." Krajský národní výbor ale odvolání farnosti nevyhověl a kaple byla v červnu 1957 zbořena. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2677/7) patří obci Melč, druhý (pozemková parcela č. 2677/5) patří Správě silnic Moravskoslezského kraje.

Zdroj: Kateřina Skalíková

Z archívu NPÚ ú.o.p. v Ostravě lze vyčíst: kaple sv. Jana Nepomuckého byla zbořena v červnu 1957, jak dokládá následující přípis farního úřadu v Melči radě KNV, odboru výstavby v Ostravě, usilující o její záchranu: „Farní úřad v Melči odvolává se proti výměru R-ONV, odboru výstavby ve Vítkově čj. výst. 16/ 5-137-1957 – B ze dne 12. 3. 1957, adresovaný MNV v Melči, okr. Vítkov a týkající se povolení ke zbourání kaple, jež je v užívání řím. kat. církve. Své odvolání takto odůvodňujeme: 1. Kaple z počátku 18. stol. je značné památkové hodnoty, dle vyjádření Státní pam. správy v Brně. Kaple je zasvěcena českému světci Janu z Nepomuku a tedy i výmluvným svědkem dřívějších českých osadníků. Po staletí byla a zůstává dodnes místem lid. pobožností. 2. Z komisienelního řízení, které bylo provedeno na místě samém, dle protokolu ze dne 19. 2. 1957 také zřejmo, že úpravu stát. silnice obcí Melč lze provésti i při zachování kaple. „Odstraněním kaple stejně problém dopravy nebude zde vyřešen“, stojí v protokolu. Farní úřad se domnívá, že při stanovené dopravní rychlosti, kaple nebude větší překážkou než ostatní zde se vyskytující. Odstraněním kaple by vznikly i nevýhody; příkřejší sjezd z domu č. 71 - kovárny do vozovky (viz protokol), větší možnost rychlosti motorových vozidel směrem východním, nepřehledným obloukem do ústí dvou vozovek podél národní školy. 3. Stavba nové náhradní kaple, čímž se také odůvodňuje i v osadě zbouráním dosavadní, nepřipadá dle soudu farního úřadu v úvahu, ani z důvodu náboženských, tím méně z důvodů finančních. Farní úřad v Melči jako uživatel kaple žádá Radu KNV, odbor výstavby, v Ostravě, o nové prošetření případu a celkové posouzení komunikace obcí Melč tak, aby památka dřívější osady byla uchována příštím generacím." Ke kapli Jana Nepomuckého se ve farní kronice dočteme, že tam byl v r. 1922 zavěšen nový zvon, vážící 37 kg, v ceně 2543 K., který dodala firma Adolfa Hillera v Brně. Kateřina Skalíková