← kostel sv. Vavřince (Slavice) kaplička zvaná Pekařova (Slavkov) →

SZ od kostela

Mannova kaple (beim Peter Mann) stála u rychty přibližně mezi domy č.p. 20 a 51 na severozápadě vsi. Od Mannovy kaple vycházela o různých slavnostech všechna procesí, směřující ke kostelu (svěcení misijního kříže, svěcení zvonů). - Pozemek, na němž kaple stála (pozemková parcela č. 266 v k.ú. Kozlov u Velkého Újezdu), patří obci Kozlov. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek, na němž kaple stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Libavá a stal se součástí nově vzniklé obce Kozlov.

• Kateřina Skalíková napsal 30.01.2009 10:36

Kronika Libavska, J.Machala: První zmínka o obci pochází z r.1447. Farní kostel sv. Františka Serafínského pochází z r.1763. Měl dva zvony, dva oltáře a stál uprostřed hřbitova. Nový hřbitov byl v r.1848 postaven za vsí. Původní kostel stál na návrší nad vesnicí. V r.1965 byl kostel přestavěn na kulturní dům. Byla ubourána část věže a byl odsvěcen. Úředně kostel zanikl v r.1950. "Kulturní dům" dodnes stojí a je téměř bez využití. V současné době je tvář obce zcela změněna. Z původní zástavby zůstala pouze škola a přestavěný kostel.