kaple (Doksy) →

80. léta 20. století
SV od vsi

Byla obdélná. - Pod dnešním obchvatovým mostem stávala v minulosti socha sv. Jana Nepomuckého, původem práce neznámého umělce z roku 1733. Byla umístěna v prosklené nice, kde byla chráněna před rukama nenechavců a povětrnostními vlivy a opečovávána místními lidmi. Byla natírána několika nepůvodními nátěry. Kaplička musela ustoupit stavbě obchvatové komunikace okolo Znojma v 80. letech 20. století, resp. stavbě obchvatového mostu. Kaplička tak byla zbořena a socha sv. Jana Nepomuckého umístěna do Jihomoravského muzea ve Znojmě. - Po osamostatnění Dobšic od Znojma v roce 1993 žádala obec Jihomoravské muzeum ve Znojmě o vydání církevních památek zpět. Nejcennější sousoší Piety vydáno nebylo, po vytrvalém úsilí se za vydatného přispění Národního památkového ústavu podařilo v říjnu 2003 získat alespoň zcela poničenou sochu sv. Jana Nepomuckého. Po náročné rekonstrukci (akad. sochař Jiří Kačer z Hostivice) a zhotovení podstavce byla socha umístěna a slavnostně odhalena dne 23.9.2006 ve vinařské uličce Leska v Dobšicích (podél potoka Leska) vedle pošty, kde se nachází dodnes. - Je znám i původní latinský nápis na podstavci sochy, který v překladu zní: „Všechen lid Ti, Nepomucký, přináší plnou mírou dary v Tvé slávě, vyslyš nás při jakékoli prosbě.“ - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Dobšice.

Zdroj: Ing. Jaroslav Jenšovský, Obecní úřad Dobšice