← kaple Nejsvětější Trojice (Police) synagoga (Police) →
10419 kaplička Panny Marie a sv. Huberta

Novostavby (známka 100) zděné kapličky

přelom 18. a 19. století
SZ od vsi v lesíku mezi rybníkem a silnicí do Jiratic

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaplička nechal postavit Emil David z Police v roce 2007 na místě téměř zbořené kaple, z níž zůstávalo jen hranaté obvodové zdivo (jeden rozměr 2,55 m) do výšky cca 0,3 m hodně zasypané cihlovými troskami. - Původní kaplička téměř zanikla v 80. letech 20. století po pádu stromu při velké vichřici. Byla obdélná, členěná nízkou soklovou podezdívkou. Boční stěny byly členěny obdélnými vpadlinami, vždy dvěma nad sebou. Hlavní průčelí bylo na osu prolomeno půlkruhově zaklenutou nikou. Po stranách niky byly obdélné vpadliny. Kolem niky byl půl­kruhově tvarovaný mělký výklenek. Průčelí bylo završeno ořímsovaným trojúhelníkovým štítem, ve vrcholu byl dvouramenný kříž. Podstřešní římsa nesla sedlovou střechu krytou taškami. - Nová kaplička byla posvěcena dne 9.9.2007. - Pozemek s kapličkou patří Lesům ČR, s.p.