← kaple Panny Marie Lourdské (Bludov) kaplička (Bludov) →
10392 kaple sv. Kříže

polovina 19. století; nová 2015
u obchodního domu

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Původní kapli nechal postavit v polovině 19. století Antonín Jáně z č.p. 154, který zavázal reversem sebe a budoucí majitele čp. 154, že budou kapli udržovat v dobrém stavu. Jelikož však revers nebyl vtělen do gruntovní knihy, odmítli jej následní majitelé uznávat. Polovinu pozemku na stavbu věnoval sedlák z čp. 36, druhou polovinu sedlák z čp. 37. - Kaple sloužila při průvodech Božího těla a také pro pohřby těch, kteří z nejrůznějších důvodů nemohli mít pohřeb z domu.. - Protože průvody o Božím Těle již vesnicí neprocházely a protože byl částečně upraven pohřební ritus, kdy byly pohřby vypravovány ne z domu, ale z kostela, přestala kaple zcela plnit své poslání. Postupem času bylo její vnitřní zařízení zcela zničeno (naproti ní v Sokolovně se často konaly taneční zábavy) a zcela zchátralá kaple hyzdila střed obce. Namísto opravy byla dne 21.4.1987 zbourána, i když byla ještě v poměrně dobrém stavu. - V letech 2014 - 2015 zorganizovala obec Bludov obnovu kaple na původním místě a v původní podobě s využitím dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava. Slavnostní otevření opravené kaple se uskutečnilo dne 12.9.2015. - Pozemek s kaplí patří obci Bludov.

Zdroj: bludov.cz