← kaple (Mlynářovice) kaple (Mlýnec) →

se sanktusníkem

Kaple byla obdélná s trojúhelníkovým štítem nad průčelím. Střecha byla sedlová, vzadu zvalbená, se sanktusníkem. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen František Šulista z Vyššího Brodu 24 s pomocníky. Podle smlouvy uzavřené mezi Okresním národním výborem v Kaplici, odborem vnitřních věcí a Františkem Šulistou měl pan Šulista s pomocníky zbourat kapli a mlýn v Mlýnci za odměnu 10.733,76 Kč. Prostředky za provedené demolice mu byly vyplaceny dne 3.12.1955. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Státnímu pozemkovému úřadu. - Ves Mlýnec je zcela zbořena, na jejím místě byla postavena rota Pohraniční stráže (čtyři domky). - Nyní je jeden z domků obydlen, chovají se zde koně.