← kaple (Michnice) kaplička Panny Marie, sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána (Michnice) →
103 kaple sv. Václava a Vojtěcha(?)

JZ od vsi, u cesty do Rožmitálu na Šumavě

obdélného půdorysu

Má novou střechu. Má ozdobné kované dveře, prázdná. Obec Rožmitál na Šumavě chce do budoucna kapli zařídit. Proti původnímu stavu nemá kaple obnoven přední štít, střecha je nově nad průčelím zvalbena. - Kaple je zachycena již v seznamu drobných církevních památek farnosti Rožmitál na Šumavě z roku 1837 s tím, že ji nechal postavit majitel svobodného dvora v Michnici Ignatz Dopil jako výraz své zbožnosti. V kapli byl původně Kristus na dřevěném kříži a po stranách obrazy sv. Václava a sv. Vojtěcha. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (MUDr. Eduard Cmunt z Černošic); obec Rožmitál na Šumavě vyvěsila dne 28.6.2013 na své úřední desce oznámení, že kaple jihozápadně od Michnic je věcí nalezenou; protože se do 6 měsíců nikdo nepřihlásil k jejímu vlastnictví, přešla kaple do majetku obce Rožmitál na Šumavě. Obec v roce 2014 zorganizovala opravu kaple s využitím dotace Jihočeského kraje.

Zdroj: Zdeněk Ševčík