10290 kaple Neposkvrněného početí Panny Marie

u zámku

se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Nazývána též Vězeňská kaple. Budova byla postavena v roce 1611 jako jízdárna koní, posléze sloužila jako přístřeší pro kočáry, stáj a sklad. Za napoleonských válek v ní armáda zřídila lazaret pro raněné vojáky. V roce 1855 byla v budově zřízena kaple zasvěcená Neposkvrněnému početí Panny Marie, která sloužila pro tehdy nově zřízenou jedinou ženskou věznici na Moravě v přilehlém Žerotínů. Proto je nazývána též Vězeňská kaple. Pro trestankyně kaple sloužila až do roku 1908. Za 1. světové války byl v zámku Žerotínů zřízen vojenský lazaret, v kapli byla jeho prádelna a sklad. Za první republiky zde měla nejprve československá armáda zbrojařskou dílnu a pak prostory krátce sloužily jako tělocvična Orla. Roku 1940 nechal tehdejší okresní úřad téměř polovinu původní budovy (její jižní část) zbořit, protože bránila rozšíření silnice. Zbylá část budovy po 2. světové válce sloužila jako sklad umělých hnojiv a později zeleniny a silně zchátrala. Po roce 2000 město jako vlastník budovy usilovalo o demolici bývalé kaple; tu ale zamítli památkáři. Proto město v letech 2007 - 2008 zorganizovalo opravu kaple. - Pozemek s kaplí patří městu Valašské Meziříčí.