← kaple sv. Rodiny (Černá Hora) kostel Jména Panny Marie (Černá Voda) →
10289 kaple Čtrnácti sv. pomocníků

na kopci J od vsi

středně velká

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - V roce 1754 baron Severin z Langendorfu koupil od královského rychtáře ves Bělou. Majitel panství nechal v roce 1762 postavit barokní kapli Čtrnácti sv. pomocníků na Šibeniční hoře, dnes Ševcově kopci. Byla kryta šindelem, nad vstupními dveřmi do kaple byl umístěn znak rodu Langendorfových s latinským nápisem SEMPER FIDELIS (Vždy věrný). V roce 1842 byl obraz v kapli opraven malířem Karlem Kasalem. Na začátku 20. století namaloval obraz Čtrnácti svatých pomocníků pan Josef Rejsek. Na den sv. Marka (25. dubna) se chodilo ke kapli s procesím. Kaple patřila rodině statkářů Sajfertů, kterým byla zabavena po roce 1948. V letech 1958 - 1962 byla kaple po nocích ničena. Zamčené dveře byly vandaly vyraženy, obrazy potrhány, sošky rozbity. Pan farář Černý se snažil o záchranu kaple, ale po jeho odchodu z farnosti byla kaple silně poškozena. Původní majitelé dostali po roce 1989 v rámci restitucí zpět pouze pozemek pod kaplí, nikoli však samotnou kapli. Tu od státu získali až v roce 2011 a následně ji i s pozemkem převedli do vlastnictví městyse Česká Bělá. V letech 2012 - 2013 městys zorganizoval opravu kaple; byl vyměněn krov, krytina, kaple dostala novou venkovní fasádu, střecha byla natřena. Vynikl znak rodu Langendorfů i s nápisem. Byl opraven i interiér kaple. Veškeré náklady byly financovány z rozpočtu městyse Česká Bělá. Finanční hodnota celé akce dosáhla 250.000 Kč. - Pozemek s kaplí patří městysu Česká Bělá. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcená dne 9.8.2013 královéhradeckým biskupem Janem Vokálem.

Zdroj: kr-vysocina.cz