10247 kaplička blahoslaveného Karla I.

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

SZ od vsi, na kraji lesa, nad hlavní silnicí

středně velká

Před rozebráním měla novou střechu, byla bez dvířek, zařízená. - Opravu kapličky zorganizovaly v letech 2011 - 2012 spolky "Kapličky koruny české" a "Regula Pragensis". - Pozemek s kapličkou patří Ředitelství silnic a dálnic ČR; protože kaplička stála přímo v trase budované dálnice D6, byla po dlouhých konzultacích s památkáři dne 24.11.2023 rozebrána a dočasně uložena v sídle společnosti Regula Pragensis v Děkově. Zvažovala se i varianta přesunu kapličky vcelku, nicméně s ohledem na její konstrukci a stavebně-technický stav by asi kaplička přesun nevydržela. Při definitivní obnově kapličky bude navázána spolupráce s firmou AQUA obnova staveb s.r.o. z Dobrovízi, která již v letech 2011 - 2012 prováděla obnovou této kapličky. Ke konečnému osazení kapličky v terénu s posunem o cca 20 m oproti původnímu umístění by mělo dojít dle harmonogramu stavby až po realizaci polní cesty SO 4155, tj. cca ve 3. čtvrtletí roku 2025 pod dohledem památkářů.

Zdroj: Ing. Radek Mátl