← kaple (Nové Údolí) kaple s hrobkou (Nové Valteřice) →
10212 kaple Panny Marie Sněžné

Torzální (známka 500) zděné kaple

v hájku na kopci V od vsi

Zůstalo jen podkovovité obvodové zdivo (cca 3,2 x 5 m) do výše: levá stěna většinou 0,6 m, pravá stěna vzadu cca 0,7 m, zbytek zdiva cca 0,3-0,4 m. Zdivo je poškozené a dosti zasypané troskami. - Kaple byla obdélná s půlkhruhově zakončeným presbytářem, s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou se čtvercovým sanktusníkem. - Kaple byla nazývána Blaschkeova kaple (Blaschkes kapelle), protože ji v roce 1868 postavil Josef Blaschke (nar. 9.12.1832) z Nových Valteřic č.p. 22 s pomocí svého pěstouna téhož jména, Josefa Blaschkeho. Josef Blaschke ml. si stavbou kaple ke cti Panně Marii splnil svůj největší dětský sen. Bezprostředním podnětem k uskutečnění stavby kaple byl krásný sen, který se Josefu Blaschkemu zdál v roce 1861. Na základě něj požádal Aloise Langa z domu č.p. 28 o poskytnutí pozemku ke stavbě kapličky, i když na její stavbu neměl žádné prostředky. Původně plánoval postavit pouze malou kapličku se svatým obrazem. S pouhými 20 krejcary zahájil sbírku, která díky darům vynesla do zahájení stavby 19 zlatých. S těmito penězi plánoval vyzdít tři stopy (cca 0,9 m) vysoké zdivo a na něm postavit dřevěnou kapli. Moravskoberounský malíř Joseph Kristen, kterému se se svým záměrem svěřil, ho přesvědčil, aby postavil kamennou kapli. A slíbil mu, že pro kapli poskytne oltářní obraz. Stavbu zahájili dne 11.7.1868 zedník Raimund Michalke ze Starých Těchanovic se svou pomocnicí Marií Heinzovou ze Starých Lublic. Když byla stavba vysoká asi dvě stopy, jedné mlhavé noci zedník i se svojí pomocnicí odešli. Josef Blaschke proto pokračoval ve stavbě sám se svým pěstounem, který se docela dobře orientoval v zednických, kamenických a truhlářských pracích. Někteří sedláci mu dodávali vodu pro stavební práce. Dostal také peníze a materiální dary z okolí, dokonce i z Olomouce. Dva oltářní anděly a dvě oltářní roucha pro kapli věnoval klášter uršulinek z Olomouce, dva malované cherubíny kapli věnoval malíř Kristen z Moravského Berouna. Franziska Mücková z Olomouce, rodačka z Potštátu, darovala na vybavení kaple 38 zlatých, z nichž se za 35 zlatých pořídil zvon vážící 32 liber. Zvon byl zasvěcen Panně Marii a svatému Janu Nepomuckému. Blaschkeho sourozenec Leopold Zopp mu pomohl postavit věž kaple, ve které byly umístěny hodiny s kladivovým mechanismem. Při příležitosti posvěcení kaple darovala Anna Staudingerová z Olomouce 100 zlatých ve vládních dluhopisech a 10 zlatých v hotovosti. Josef Blaschke proto pokračoval stavbou poustevny, kterou celou kapli s výjimkou průčelí obestavěl. Do dne 5.10.1869 bylo za stavbu kaple a poustevny zaplaceno 170 zlatých. Od října 1869 Josef Blaschke v budově poustevny žil jako poustevník. Nosil hábit vyrobený z bavlny a sandály, měl dlouhý plnovous a spal v rakvi, kterou si sám vyrobil. Ke kapli s poustevnou putovalo mnoho zbožných poutníků z okolí. Po smrti Josefa Blaschkeho poustevna zchátrala a musela být zbořena. Některé věci byly přeneseny do městského muzea v Moravském Berouně, kde byly v roce 1931 uchovávány následující upomínky na poustevnu: zvlášť psaná a zvlášť malovaná zbožná kniha z roku 1519, ciferník hodin namalovaný malířem Kristenem, kotouč, který se používal jako hodinový mechanismus a dvě pohlednice s vyobrazením kaple. Kaple v roce 1931 ještě stála, ale byla dosti zchátralá, protože úrok z fondu na její údržbu nebyl dostatečný. Na počátku 50. let 20. století zůstávalo z kaple jen obvodové zdivo. - Pozemek s kaplí patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Zdroj: Johann Theimer: Bärner ländchen