kaple Panny Marie Pomocné (Maříž) →

Opravené (známka 200) skalní kapličky

SSZ od vsi, nedaleko odbočky k ústavu sociální péče

vytesaná do skály

Má novou stříšku. Má novou, ještě nenatřenou omítku. Bez dvířek. Prázdná. - Kaplička není zapsána v katastru nemovitostí; pozemek pod ní (pozemková parcela č. 598) patří Lesům ČR, s.p.

• Vladimír Kraus napsal 29.10.2008 12:42

Ve stráni na reliéfem je skryt podzemní tesaný náhon k dnes již zaniklému Neumannovu mlýnu. Celkem v údolí Hamerského potoka bylo takových skalních náhonů 5, z toho 3 v Hamru, jeden přiváděl a i odváděl vodu do býv. přádelny v Antonínově Údolí a tento vedl vodu z dnes neexistujícího rybníčku nad silnicí Mařenice-Naděje do mařeniček k již zmíněnému zařízení.

• Vladimír Kraus napsal 29.10.2008 13:22

V pískovcové krajině okolo Cvikova najdeme takovýchto nábožensky motivovaných reliéfů nezvykle velké množství. Za pozornost jistě stojí "Útěk Svaté rodiny" v úvozu dnes nepoužívané cesty z Mařenic do Kunratic u Cvikova a asi o půl kilometru dále úctyhodný krásný reliéf Nejsvětější Trojice, známá je i novodobější Skála smrti v Kunraticích. Nedaleko Radvance také ve starém úvozu najdeme opět plastiku Kalvárie a v Údolí samoty při cestě je skalní výklenek se sochou Bičování Krista.