márnice s přistavěnou věží (Kolešovice) →
10130 kaple Panny Marie Bolestné

Torzální (známka 500) zděné kaple

ve svahu nad silnicí před usedlostí čp. 1 na návsi

středně velká, se sanktusníkem

Téměř zbořena; zůstalo jen obdélné obvodové zdivo vpředu se zaoblenými rohy (cca 4 x 6 m) do výšky: vpředu vlevo cca 0,5 m, vpředu vpravo a část pravé stěny cca 0,3 – 0,4 m, zbytek je zbořen prakticky k zemi. - Obdélná barokní kaple s rovným závěrem a se zkosenými nárožími, krytá šindelovou mansardovou střechou s velkou osmibokou sloupkovou zvoničkou, završenou cibulovou bání. Vstupní průčelí kaple s obdélným vchodem bylo zakončeno lichoběžníkovým štítem s nikou, ve které byla umístěna dřevěná soška Krista Trpitele z 19. století. Další nika byla ve štítu závěru. Boční stěny kaple byly prolomeny po jednom obdélném, segmentem zakončeném okně. Vnější stěny kaple byly členěny lizénovými rámci a profilovanou korunní římsou pod střechou. Vnitřek kaple byl plochostropý. Vnitřní zařízení kaple tvořil obraz Korunování Panny Marie z druhé poloviny 18. století umístěný na stěně závěru. Dále zde byla soška sv. Anny Samotřetí, ojedinělý doklad lidové keramiky 19. století v této oblasti. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s torzem kaple patří obci Pšov.