9869 kaple sv. Kříže

Polozřícené (známka 455) zděné velké kaple

kaple (hrobka)
v lese, Z od vsi

velká, klasicistní

Na jaře 2007 z části zbořena; odstraněny sloupy vpředu, zdivo lodi bylo z větší části rozbořeno (zachováno do výše 1-2 m, dosti zasypáno troskami). Kamenné fragmenty byly prodány a využity při opravě zámku ve Stránecké Zhoři. - Před pobořením byla zadní obdélná část bez střechy a krovů, klenba propadlá, nižší přední část měla na střeše rezavý plech. Zdivo bylo značně poškozené, zvláště v zadní části. Fasáda byla zničená. Bez oken, dveře poškozené a otevřené. Uvnitř byly trosky z klenby. – Pod kaplí byla hrobka rodiny Milner-Fügner. - Po roce 1948 byla kaple vykradena, poté ji používali myslivci jako seník. Začátkem 90. let 20. století vyhořela, poté se zřítila kopule. - Pozemek s kaplí patří obci Herálec. - V říjnu 2019 postavil spolek "Zelené srdce" před torzem kaple nový kříž.