9572 křížová cesta

křížová cesta
80. léta 19. století
SV od města

Křížová cesta se 14 zastaveními vede od kaple na kraji lesa severovýchodně od města Volary na nedalekou skalku. - Sestává z 12 kamenných neomítaných kapliček (všechny mají od roku 2014 instalovány nové deskové obrazy, jež namalovala malířka Vladimíra Fridrichová Kunešová), zastavení č. 13 (kříž mezi dvěma sokly se sochami svatých z roku 1821; samotné sochy byly poničeny po roce 1948, jejich torza byla umístěna v městském muzeu, části postav svatých nalezli Fritz Robl a Herbert Kössl při svých návštěvách v lese na hoře Kalvárie a věnovali je do spolkové místnosti volarských rodáků, pro křížovou cestu byly zhotoveny jejich repliky) a kapličky Božího hrobu (zastavení č. 14) ve skále. Na Božím hrobě je dosud patrné věnování donátora Wenzela Geyra. Obnovena je i cesta spojující jednotlivé kapličky. Vykáceny jsou okolní stromy. - Dvanáct kamenných kapliček křížové cesty bylo postaveno v 80. letech 19. století; původně byly osazeny plastickými barevnými reliéfy zničenými po roce 1945. Boží hrob byl původně vytvořen z kamenů nalezených v okolí a vypadal téměř jako dílo přírody. Začátkem 20. století přijel na delší návštěvu Volar člověk jménem Wenzel Geyr, který pocházel z Volar, odjel do Ameriky, tam zbohatl a chtěl učinit něco dobrého pro své rodiště k jeho zvelebení a ke chvále Boží. Přišel na ne moc šťastnou myšlenku upravit Boží hrob a dostal k tomu i povolení. V roce 1901 najal zedníky a kameníky a nechal upravit Boží hrob tak, že lidé pak rozhořčeně říkávali: „Teď je to pec na pečení chleba!“. Po roce 1945 byla všechna zastavení křížové cesty vypleněna a Boží hrob, kaple a postavy svatých byly poničeny. Soše v Božím hrobě rozbili vandalové nohy; aby škody nebyly tolik patrné, byla socha poněkud poodvrácena. - Pozemek s křížovou cestou patří městu Volary; město postupně zorganizovalo opravu křížové cesty. Dne 27.9.2008 byla křížová cesta po částečné rekonstrukci slavnostně zpřístupněna veřejnosti, k vysvěcení opravené křížové cesty došlo dne 28.9.2014. Dvojice soch nad schodištěm byla slavnostně posvěcena dne 29.9.2015.

Zdroj: Petr Čmerda

• Petr Čmerda napsal 24.01.2009 20:08

27.9. 2008 byla Křížová cesta ve Volarech zpřístupněna veřejnosti. Pamaátka prošla částečnou rekonstrukcí, na úpravě lesa se bude nadále pokračovat. Vícš info zde: http://volary.vesele.info/aktualne-u-nas/slavnostni-zpristupneni-volarske.html

• Vladimíra Fridrichová Kunešová napsal 23.04.2014 19:38

Kapličky ještě čekají na šikovné ruce mistra kameníka. Nutno vyrovnat povrch výklenků, aby desky "přilnuly" k ploše.

• Vladimíra Fridrichová Kunešová napsal 02.07.2014 17:49

Všechny desky jsou již instalovány. Na místě dokončuji malby ve výklencích. Každé místo má své světlo a stín, nutno barvy přitlumit či zesvětlit.

• Vladimíra Fridrichová Kunešová napsal 25.09.2014 17:15

Dne 28.9. se bude konat žehnání KC.