kolem poloviny 19. století
ve vísce

středně velká, se sanktusníkem

V rekonstrukci; má novou střechu, sanktusník má nový zvon. Obvodové zdivo je dozděno do původní výše. Opravena je statika. Má novou, ještě nenatřenou omítku. Bez oken (jsou v nich mříže), provizorní dveře jsou zavřené. Uvnitř chybí strop a omítky. Kolem je nově uděláno odvodnění. - V roce 1924 dostala kaple nový zvon, který byl podle Pamětní knihy obce Horní Životice zaplacen "z peněžního daru františkovských vlastníků ve výši 538 Kč. Zbylých 262 Kč zaplatili místní“. Nový zvon byl posvěcen dne 26.12.1924. - Po roce 1948 kaple sloužila jako kurník a skladiště sousední chaty. - Pozemek s kaplí je od roku 2020 v soukromém vlastnictví (Ing. arch. Tomáš Lehnert z Opavy); nový vlastník s partnerkou postupně kapli obnovují do původní podoby. - Ve vsi Františkov zůstalo asi sedm domů.

• Tomáš Lehnert napsal 29.06.2020 07:14

Změna vlastníka nemovitosti - odkoupeno od Farnosti Horní Benešov. Začali jsme pracovat na záchraně a obnově kaple. Pokud vás bude postup rekonstrukce zajímat, můžete pro více informací sledovat náš fb nebo instagram @kaplefrantiskov

Děkuji za dobrou zprávu - opravil jsem vlastníka - a taky za Váš úmysl kapličku obnovit v původní podobě. To je přesně to, co kaplička potřebuje.