8596 kostel sv. Anny

před 1361

Loď má novou střechu. - Kostel byl postaven v polovině 14. století na jižním vyšším konci návsi. – Je jednolodní, s odsazeným, pravoúhle zakončeným čtvercovým presbytářem, s obdélnou sakristií na severní straně a s věží nad západním průčelím. Tato původně gotická stavba, připomínaná před rokem 1361 již jako farní, byla kolem roku 1530 výrazně přestavěna. Z té doby je západní portál, klenba a okna v presbytáři. Roku 1762 byl kostel zbarokizován a byla přistavěna věž. Do středu nového průčelí byl tehdy přenesen původní pozdně gotický hrotitý portál z přestavby v roce 1530. Presbyterium má obranné patro se štěrbinovými, dovnitř špaletovanými okénky ve východní a jižní stěně. Dvojice otvorů na severní straně je zakrytá střechou dodatečně postavené sakristie. Poslední větší úprava kostela proběhla okolo roku 1800. – Nebyl sice ještě proveden důkladný průzkum, ale zdá se, že z původní podoby kostela se nic nedochovalo.

Zdroj: Zdena Binterová: Od Hory Svatého Šebestiána po Krásnou Lípu