konec 18. století
ZJZ od vsi, u bývalého Rudoltovického mlýna, u cesty z Vojnovic do Mastníku

obdélného půdorysu

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple patřila ke dvoru č.p. 82 (Schwarzův mlýn) a byla postavena na konci 18. století rodinou Rudolfovou. Dle pověsti prý nechal kapli postavit muž, který zde zavraždil a zakopal svoji manželku (proto se kapli též říkalo Hřbitovní kaple, i když zde žádný hřbitov nebyl). - Stavba z kamene s cihelnými vysprávkami na téměř čtvercovém půdorysu (asi tři a půl na tři a půl metru), se sedlovou vzadu zvalbenou střechou, nad průčelím je římsou oddělený omítnutý štít. Do kaple se vchází z průčelí segmentově zaklenutým vstupem, nika nad ním slouží k umístění sošky. Průčelí je lemováno barevně odlišenými lisenami. - Během pobytu ruské armády ve vojenském prostoru si Rusové z kaple udělali strážní budku, v té době se zřítilo zdivo levého zadního rohu kaple. Kaple byla dále poškozena při opravě vedlejší silnice v roce 2013; při pojezdu vibračního válce se sesunula celá zadní část zdiva. Kapli se rozhodl opravit obyvatel Města Libavé Jindřich Machala; založil spolek "Lubavia", který zorganizoval opravu kaple. Při obnově byly použity symbolicky kameny z okolních vesnic. Práh je z libavského kostela. Oltář je z původního portálu kostela ve Staré Vodě, dlažba z tamní zaniklé kaple. Dveře jsou z větve Hansmannova dubu ve Městě Libavá (strom dosud stojí). Krytina střechy je ze statku, který vedle dubu stál. - Kaple byla po opravě znovu posvěcena dne 4.11.2016. - Pozemek s kaplí patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.

Zdroj: Jindřich Machala: Kronika Libavska; Jana Krejčová - časopis POODŘÍ č.

• Miloslav Horník napsal 02.04.2019 18:45

Na YouTube je k zhlédnutí dokumentární film TV NOE „Stíny nad Libavou“ (2017). Průvodní slovo zde má i předseda Okrašlovacího spolku LUBAVIA pan Jindřich Machala, který je pamětníkem, velmi aktivním badatelem na Libavsku a iniciátorem rekonstrukce této kapličky v Rudoltovicích. Film (36 min.) se zabývá i obecně regionem Libavá. Odkaz zde: https://www.youtube.com/watch?v=Ahzdry_ltT8