7904 kaple Panny Marie Bolestné

Poškozené (známka 344) zděné kaple

kaple (hrobka)
V od vsi

velká, čtvercového půdorysu

Plochá střecha je poškozená, strop provlhlý a napůl spadlý (nově je kolem kaple postaveno dřevěné lešení nesoucí provizorní střechu). Omítka je zčásti poškozená. Okna jsou rozbitá. Dveře jsou poškozené a otevřené. Uvnitř je kaple zpustošená. Nově jsou odstraněny křoviny z okolí kaple. - Kaple byla postavena v roce 1865 nákladem hraběte Františka Gyulaie. - Kaple je památkově chráněná. - O opravu kaple (má stát cca 800.000 Kč) usiluje místní spolek; již je zpracován projekt na opravu, není ale vyjasněno vlastnictví kaple (v katastru nemovitostí je jako vlastník pozemku s kaplí zapsán Leopold von Edelsheim z Gyulai u Vídně).

• Lukáš Černý napsal 23.01.2020 15:56

Velmi děkuji za historické fotky. Navrhoval jsem obci Kanice a spolku postup pro převedení kaple na obec a její předběžné zajištění. Následně dozor při provedení prací a osobní vyčištění kaple, včetně záchrany a uložení nalezených dochovaných fragmentů. Vzhledem k tomu že to byl dobrovolný neplacený projekt, tak jsem neměl čas vyrazit na historický průzkum a dohledat dostupné historické fotografie a další informace. Nyní je již kaple zajištěna a čeká do 1.1. 2023 kdy jako nevyžádaná restituce propadne státu od kterého ji bude moci odkoupit obec a následně začít s restaurováním. Velký dík obci Kanice a spolku pro záchranu kaple i všem místním kteří se zúčastnily. MgA. Lukáš Černý sochař a restaurátor