7687 kostel Čtrnácti svatých pomocníků

Polozřícené (známka 455) zděné kostely

klášterní kostel
JZ od jízdárny

stará zřícenina velikého kostela

Zůstala jen věž bez střechy a části obvodového zdiva lodi do původní výše. Věž je uvnitř částečně opravena. - Kostel je příkladem náročné a působivé barokní architektury. Loď kostela byla založena jako trojlodní centrála na křížovém půdorysu, jejíž střední část byla završena kopulí. V západním průčelí byly vztyčeny hranolové věže s patrovými oratořemi. Na východě byl připojen krátký pravoúhlý presbytář se dvěma poli zřejmě valené klenby. Po obou stranách byly připojeny obdélné sakristie a vnější půdorys byl doplněn do podoby pravidelného obdélníku. Vnější stěny byly členěny lizénami, loď osvětlovala dvě patra nízkých půlkruhových oken. - V roce 1857 zahájil tehdejší majitel areálu, Alfréd Windischgrätz, přestavbu na romantický zámek. Mělo tam být zapojeno i zdivo někdejšího kostela; jeho větší část však byla zbořena. Z chrámu se dochovalo pouze průčelí s jihovýchodní věží a stěna se zbytky kaplí. V roce 1862 A. Windischgrätz umírá a jeho syn již ve stavbě nepokračoval. Rozestavěné torzo chátralo a na počátku 20. století již bylo ve zříceninách. Do roku 1945 sloužila dostavěná část jako kanceláře lesního úřadu, od roku 1956 tu byl umístěn internát. Plány na demolici zbytků kostela a jeho nahrazení montovanými budovami se neuskutečnily. - Pozemek s kostelem patří Plzeňskému kraji (Střední průmyslové škole v Tachově).