7431 kaple Panny Marie Bolestné

se sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu, novou vnější fasádu a nová okna. Zavřená. Uvnitř není opravená, ale je uklizená a zařízená. - Velká obdélná barokní kaple se zkosenými nárožími vstupního průčelí, krytá šindelovou jehlancovou střechou s polygonální zvoničkou s šindelovou cibulovou bání, s obdélným presbytářem se zaoblenými nárožími v závěru, krytým šindelovou valbovou střechou. Vstupní průčelí kaple je doplněno obdélným vchodem s kamenným ostěním s monogramem GV a letopočtem přestavby 1777; dále pak obdélným, segmentem zakončeným okénkem v nadpraží. Boční stěny lodi i presbytáře jsou prolomeny po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně. Vnější fasády jsou hladké, bez členění. Vnitřní prostor je sklenut dvěma plackami, oddělenými pásem sbíhajícím na pilastry, tvořícím polokruhově zakončený triumfální oblouk. Dřevěná kruchta v lodi je nesena na sloupech. Vnitřní zařízení tvoří zdevastovaný rokokový panelový oltář s postranními pilastry a výklenkem, ve kterém stála původně socha Piety. V nástavci oltáře byla umístěna polopostava Boha Otce a andílci. Dále byly v kapli lidové dřevěné sošky archandělů Rafaela a Michaela, Panny Marie (Madona) a dalších dvou světic. V interiéru kaple se dochovaly dřevěné lavice.- Kapli postavil v roce 1762 místní sedlák Jan Michl Vohla na návsi uprostřed vsi; roku 1777 byla přestavěna. - Pozemek s kaplí patří městu Toužim.