JV od kostela, při cestě do Dolánek a Žlutic

V rekonstrukci; má novou střechu. Zdivo v horní části kaple opraveno. Omítka je silně poškozená, části pravé a zadní stěny a části interiéru mají omítky amatérsky opravené. Bez dveří, zařízená. Zadní část je zarostlá v křoví. - Obdélná stavba o rozměrech přibližně 1,8 x 1,6 m s rovným závěrem, krytá původně plechovou, sedlovou střechou, dnes nahrazenou eternitovou krytinou. V přední části je vysoká 2,2 m a v zadní části ve svahu 1,65 m. Vstupní průčelí s obdélným, polokruhově zakončeným vstupem, opatřeným původně železnou mříží, je završeno trojúhelníkovým štítem. Vnější stěny byly omítnuty nabílo. Uvnitř sklenuta valenou klenbou. V závěrové stěně se nachází výklenek pro obraz. Vnitřní prostor původně opatřen barevnou výmalbou, modrým stropem s původně žlutými, později zelenými hvězdami a červenými zdmi. Dnes zbývají pouze fragmenty původní výmalby. Vnitřní zařízení kaple tvořil obraz Panny Marie, dnes je kaple prázdná. - Kaple, nazývaná rovněž Hommerova kaple (Hommer-Kapelle), patřící k usedlosti č. 5 zvané Hammer Josefa Fischera, byla postavena při cestě do údolí Ratibořského potoka a dále údolím řeky Střely k dnes zaniklé vsi Dolánky a do Žlutic východně od zaniklé obce Skoky. Kolem kaple chodívala procesí k poutnímu kostelu Navštívení Panny Marie od hlavní silnice od Žlutic. - Pozemek s kaplí patří městu Žlutice. Rada města Žlutice dne 5.2.2007 rozhodla, že se město možností opravy kaple nebude zabývat.