← kaple (Bošice) kaple (Čáslav) →

Polozřícené (známka 445) zděné kaple

Z od vsi, u Čichalovského mlýna

Bez střechy a krovů, klenba je prolomena. Zůstalo pouze obdélné obvodové zdivo do původní výše. Zdivo trojúhelníkového štítu nad průčelím je sníženo o cca 0,5 m. Oblouk nad vstupem začíná povolovat. Fasáda je zničena. Bez dveří. Uvnitř jsou trosky. - Obdélná kamenná kaple bez oken s rovným závěrem o rozměrech 2,5 x 2,85 m a výšce cca 3,2 m původně krytá sedlovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem bylo završeno trojúhelníkovým štítem, dnes částečně sneseným. Pod střechou kaple obíhala profilovaná římsa. Uvnitř byla kaple zaklenuta patrně valenou klenbou. - Kaple byla postavena rodinou Pleyerů u dnes již zaniklého Čichalovského mlýna (Sichlauer Mühle) č.p. 29 Franze Schopfa v údolí potoka Malá Trasovka západně od vsi. - Pozemek s kaplí patří obci Čichalov. - Přilehlý mlýn je zbořen.