← kaple (Ves Haňšpach) kaple (Všelibice) →

S od města, u bývalého Töfflova mlýna

zčásti kamenná neomítaná

Má novou střechu. Obvodové zdivo je dozděno do původní výše, z větší části je ponecháno bez omítky. Zavřená. Uvnitř má nové omítky a podlahu, chybí strop. Zařízená. - Kaple neznámé historie a zasvěcení, zaznamenaná pouze na 3. vojenském mapování z let 1877 – 1880. - V roce 1972 zde namalovala na dřevěném prkně obrázek Panny Marie s Božím okem současná plzeňská výtvarnice Jarmila Jetlebová. Přesto, že očekávala, že obrázek v opuštěné kapli někdo zničí či ukradne, nestalo se tak. Naopak, lidé z Úterý i okolní chataři sem začali chodit a nosili k obrázku květiny. Traduje se, že k obrázku nosili kytičky i pionýři z nedalekého letního tábora. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p. - Město Úterý vyvěsilo dne 24.4.2013 na své úřední desce oznámení, že kaple severně od města je věcí nalezenou; pokud se do 6 měsíců nikdo nepřihlásí k jejímu vlastnictví, přejde kaple do majetku města Úterý.

Zdroj: Luděk Krčmář: Poutní místa a místa zvláštní zbožnosti na severním Plze