7326 kostel sv. Kateřiny Alexandrijské

2. polovina 14. století, přestavěn 1858 - 1859
ve městě

cihlový, zčásti omítaný

Střecha lodi je z orezlého plechu. Omítanou část na asi polovině kostela stačí natřít, druhá polovina má omítku silně poškozenou. Opraveno je jedno vitrážové okno v presbytáři. Interiér je opraven. - Kostel je jako filiální připomínán již roku 1404, vznikl tudíž pravděpodobně ve 2. polovině 14. století. Jednalo se o jednolodní gotickou stavbu, později rozsáhle přestavovanou (např. roku 1553). Presbytář byl polygonální, se sanktusovou věžičkou se zvonem. Roku 1786 byl kostel rozšířen o empory. Při devastujícím požáru města, který vypukl dne 7.7.1848, kostel vyhořel; následně byla část ruiny zastřešena a zde se konaly až do roku 1856 bohoslužby. Novorománská podoba kostela je výsledkem radikální přestavby z let 1858 - 1859, přičemž bylo využito zachovalé zdivo z původního svatostánku. Stavitelem byl loketský Josef Scherbaum. Kostel byl vysvěcen dne 2.10.1859. Vznikl jednolodní objekt s trojboce zakončeným presbytářem, v průčelí s ústupkovým portálem a rozetou. Dominantním dekorativním prvkem exteriéru je obloučkový vlys. Kostel je jednolodní, vybavený oltáři v novorománském slohu. Zařízení je většinou novorománské, ale k ozdobám chrámu patří pozdně gotická plastika sv. Anny Samotřetí a cíl poutí, socha Panny Marie s Ježíškem. Tyto sochy jsou v kostele jen při slavnostech, zejména nedávno restaurovaná plastika milostné Panny Marie Krásenské, která pochází ze 17. století a je zřejmě kopií či replikou ještě starší sochy. Mimo další běžné zařízení je v kostele pozoruhodně tvarovaná cínová křtitelnice cínaře Martina Gerstnera z roku 1856. Roku 1900 byl kostel opět přestavěn. - Pozemek s kostelem patří církvi; o jeho opravu usiluje Občanské sdružení Rozhled. V roce 2022 půjde na opravu kostela 100.000,- Kč z dotačních programů Karlovarského kraje.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do